Sve informatičke usluge na jednom mjestu

Svi oni koji na internet žele postaviti svoje web stranice, trebat će ugovoriti nekoliko usluga. Nekada ste svaku od tih usluga morali ugovarati na nekom drugom mjestu, a danas je situacija puno jednostavnija i postoje tvrtke koje nude sve te usluge na jednom mjestu. Tako kod njih možete ugovoriti smještaj web stranica na nekom poslužitelju, odnosno web hosting. Također možete registrirati domenu koju ćete koristiti. Možete i pridonijeti sigurnosti ugovaranjem SSL certifikata.

Većina tih tvrtki će vam ponuditi i posebne popuste ako se odlučite baš kod njih ugovoriti više usluga. Zato svakako pogledajte što se sve nudi na tržištu i odaberite najbolju opciju za sebe i svoje potrebe.

Općenito o uslugama hostinga

Za one koji ne znaju, hosting internetskih stranica zapravo podrazumijeva njihovo smještanje na nekom serveru. Dostupne su različite vrste, a neke od najpoznatijih su:

  • Dijeljeni hosting
  • VPS
  • Zakup cijelog servera

Isto tako, tvrtke koje nude ove usluge će vam ih ponuditi kroz različite pakete. Ti paketi se sastoje od različitih uključenih usluga. Tako se može dogoditi da vam jedna tvrtka nudi određene usluge potpuno besplatno, dok kod neke druge tvrtke ta usluga nije uključena u odabrani paket. Zato se svakako isplati provjeriti različite ponude kako biste vidjeli što se sve nudi i kako biste odabrali financijski najbolje isplativ paket za vaše potrebe.

Za one koji ne znaju, hosting internetskih stranica zapravo podrazumijeva njihovo smještanje na nekom serveru.

Rješenje domaćih informatičkih tvrtki

Web hosting može se ugovoriti putem domaćih i stranih informatičkih tvrtki. No, sve se više ljudi danas odlučuje za domaća rješenja zato što su često cjenovno vrlo prihvatljiva, a imaju i određene prednosti. Primjerice, hrvatski hosting je najbolje rješenje za sve one koji ne znaju dobro neki strani jezik koji je potreban za ugovaranje putem neke strane tvrtke. Tako sve mogu obaviti na hrvatskom jeziku, a u slučaju da im zatreba neka pomoć, također će je dobiti na hrvatskom jeziku.

Osim toga, ako se bazirate samo na hrvatsko tržište, tada provjerite da li se server na kojem ćete zakupiti prostor nalazi u Hrvatskoj. Svakako je bolje da pronađete tvrtku koja vam nudi prostor na serveru u Hrvatskoj jer će se tako vaše web stranice puno brže otvarati korisnicima iz Hrvatske što je zasigurno veliki plus.

Zakup cijelog servera

Osim dobivanja mjesta na nekom serveru, oni koji traže najbolje moguće rješenje mogu se odlučiti na zakup cijelog servera. U tom slučaju, samo oni će imati pristup serveru te će sami biti odgovorni za sve što se na njemu nalazi i za njegovu konfiguraciju. Pri ugovaranju takve usluge, nerijetko je moguće birati i određene hardverske komponente koje vam trebaju, a kasnija personalizacija u obliku instaliranja raznih programa, dodataka i slično se podrazumijeva.

Za ovakvo rješenje se najčešće odlučuju oni koji imaju neku web trgovinu i koji trebaju puno prostora i kontrole nad svim aspektima servera. Za dodatnu sigurnost, SSL certifikati koji se također mogu ugovoriti putem raznih informatičkih tvrtki svakako su za svaku preporuku.

Web hosting može se ugovoriti putem domaćih i stranih informatičkih tvrtki.

Administracija kroz cPanel sučelje

Za administriranje vezano uz hosting internetskih stranica, ali i za administriranje cijelog servera mogu se koristiti razna sučelja. Neka su više, neka manje prilagođena korisniku i s nekima će korisnik imati više ili manje problema da napravi sve što mu je potrebno. Kao jedno od najpopularnijih, a ujedno i vrlo pristupačnih za korisnika ističe se cPanel sučelje. Ono omogućuje da vrlo jednostavno upravljate svih potrebnim funkcijama vezanim uz administriranje, ali i da jednostavno radite dodjelu e-mail adresa, poddomena i sl.

Neke tvrtke će vam cPanel sučelje odmah omogućiti, a ako ga vi niste dobili, svakako se isplati pitati tvrtku da li vam ga može ustupiti na korištenje jer ćete na taj način sve potrebno moći obaviti puno brže.

SSL certifikati ili Secure Socer Layer certifikati pružaju određeni sloj zaštite komunikacije koji se odvija između korisnika i servera.

SSL certifikati za dodatnu sigurnost

SSL certifikati ili Secure Socer Layer certifikati pružaju određeni sloj zaštite komunikacije koji se odvija između korisnika i servera. Korisnik pri kupnji serveru šalje svoje osobne podatke, ali i osjetljive podatke poput broja kreditne kartice. Zato je važno da se ta komunikacija osigura, a za to služe SSL certifikati. Oni će šifrirati tu komunikaciju i samo osobe koje trebaju imati mogućnost pregleda te komunikacije će to stvarno i moći vidjeti.

Dva su načina da prepoznate ima li neka stranica SSL certifikat:

  • Oznaka lokota uz naziv web stranice
  • Protokol ispred naziva je https, a ne http

Zato idući put provjerite i te dvije stvari i iako SSL certifikat nije jamstvo 100%-tne sigurnosti, ipak se možete osjećati sigurnije na web stranicama koje ga imaju.