Web hosting je zaslužan za postajanje web stranica

U slučaju da ste se, a jeste, susreli sa internetom morali ste čuti i za web hosting. Sve što volite na internetu – podcasti, memovi, članci, tweetovi, web stranice, online igrice, sadržaj na Netflixu – živi na serveru koji pojedinac ili kompanija plaćaju kako bi mogli nastaviti s radom, odnosno kako bi mogli pristupiti određenoj stranici, a taj server se naziva web hosting.

Hosting web stranica je nevidljiv, ali bitan element online sistema

Ako razmišljate, recimo, o pokretanju web stranice, postoji nekoliko osnovnih aspekata web hostinga s kojima biste se trebali upoznati prije početka projekta. Iako se relativno lako prijaviti i koristiti softver koji pruža dobavljač za izradu web stranica za brzo stvaranje atraktivnog, funkcionalnog prednjeg dijela, postoji mnogo povezanih pojmova i koncepata o kojima možete razmišljati. Kao što ćete uskoro vidjeti, neki od njih su poprilično zbunjujući, ako ne i potpuno kontradiktorni. 

Upravo ste osmisli naziv domene i spremni ste za početak izrade web stranice, to je prva stvar koju trebate uraditi. Sada se možda pitate zašto morate platiti hosting web stranica?

Hosting web stranica je nevidljiv, ali bitan element online sistema

Što je web hosting i zašto Vam treba?

Kada želite pokrenuti posao u stvarnom svijetu, potrebno vam je fizičko mjesto za postavljanje, pohranu i prodaju vaših proizvoda. Ista pravila vrijede u digitalnom svijetu pri postavljanju web stranice.

Prilikom pokretanja internet poslovanja imate niz datoteka, slika i HTML kodova koji čine Vašu web stranicu. Ove datoteke zauzimaju prostor i trebaju mjesto za život, bit će Vam lakše i zamislivije objasniti. Bez internet kuće Vaše bi datoteke samo sjedile na Vašem računari i niko ih nikada ne bi vidio. Davatelj usluga hostinga osigurat će mjesto na web serveru za pohranu svih Vaših datoteka i odgovoran je za isporuku datoteka Vaše web stranice čim pretražioc uputi zahtjev upisivanjem imena Vaše domene.

Kada plaćate usluge hostinga, jednostavno iznajmljujete skladišni prostor na internetu – baš kao što biste unajmili fizičku poslovni prostor za svoje poslovanje.

Postoji više vrsta web hostinga

Bluehost je server usluga web hostinga koji nudi razne hosting usluge koje odgovaraju Vašim potrebama. Nakon što odaberete svoj server usluga, morat ćete stvoriti hosting račun i odrediti koja vrsta hostinga će najbolje funkcionisati za Vašu web lokaciju.

Shared hosting najčešća je vrsta koji ljudi biraju za web hosting i pogodan je za većinu vlasnika internet kompanija. Uz shared, nekoliko kupaca dijeli prostor za pohranu na jednom moćnom serveru. Dijeljeni ili shared hosting ima nekoliko prednosti, uključujući:

  • Pristupačnost – Puno je jeftinije dijeliti prostor na serveru nego iznajmljivati cijelu mašinu za to.
  • Lakoća upotrebe – Vaš server je unaprijed konfiguriran, dobro organiziran, jednostavan za korištenje, a Vaša kompanija za hosting za Vas vrši sva ažuriranja održavanja i sigurnosti.

Umjesto da dijelite prostor, server ćete dobiti samo za sebe ako odaberete namjenski paket hostinga. 

Postoji više vrsta web hostinga. Jedan od njih je WordPress hosting.

Prednosti namjenskog hostinga

  • Prilagođavanje – Softver i hardver možete prilagoditi svojim individualnim potrebama
  • Neograničeni resursi – Budući da server ne dijelite ni sa kim, sav prostor za pohranu je apsolutno Vaš.
  • Potpuna kontrola – Postavke možete podesiti kako god želite.

Što je VPS server?

Virtualni privatni poslužitelj (VPS) hosting uključuje sve značajke namjenskog servera, ali po cijeni zajedničkog servera. Evo nekoliko glavnih razloga zašto bi VPS hosting mogao biti jako pogodan za Vas i Vašu internet kompaniju:

Funkcionalnost – VPS hosting izgrađen je na cPanelu i podržava jednostavnu navigaciju s nekoliko intuitivnih alata.

Značajke jednim klikom-imate pristup instalacijama WordPress, Magento i Drupal , samo jednim klikom.

Jednostavna navigacija web mjestom – čisto sučelje čini upravljanje web mjestom jako jednostavnim.

Kada ste prvi put razmišljali o pokretanju internetskog poslovanja, kupili ste naziv domene. Naziv domene je zapravo adresa je Vaše kompanije na internetu.

Što je domena?

Prije nego što odemo dublje, razgovarajmo o tome što je domena. Kada ste prvi put razmišljali o pokretanju internetskog poslovanja, kupili ste naziv domene. Naziv domene je zapravo adresa je Vaše kompanije na internetu.

Zamislite to ovako: ako iznajmljujete prostor na fizičkom mjestu za svoju kompaniju, klijentima dajete svoju ulicu kako bi Vas mogli pronaći. Ako iznajmljujete prostor na internetu, korisnicima dajete naziv svoje domene. Naziv domene je direktno Vaša adresa na kojoj Vas mogu pronaći.

Domena je zamjena za IP adresu

Kad god neko upiše naziv Vaše domene, domena se pretvara u IP adresu. Kompanija koja je zadužena za hosting tada locira sve datoteke povezane sa Vašom IP adresom i vraća sve slike, videozapise i riječi koje čine Vašu web stranicu.

Baš kao što je svaka adresa jedinstvena, tako je i svaki naziv domene. Kad god pokrenete novu web stranicu, imate priliku izabrati ime koje savršeno odražava Vaš brend. Vjerujemo da ste sada naučili što je domena i da ste spremni za kreiranje vlastite web stranice.