Brzo do vlastitog mjesta na internetu

Imate li vlastitu tvrtku, obrt ili se bavite nekim uslužnim djelatnostima, vjerojatno se želite na što bolji način predstaviti što većem broju ljudi. Za to postoje brojni načini, a kao jedan od najboljih je svakako internet. On omogućuje da usluge koje nudite ili proizvode koje prodajte na brz i učinkovit način prezentirate ljudima u vašoj okolini, ali i onima s druge strane zemaljske kugle. 

Provjera domene
Provjera domene je uvijek prvi korak kako biste uopće i mogli započeti s procesom registracije domene.

Za to će vam biti potrebno više usluga, poput izrade web-stranica, ugovoranja hostinga i registracije domene. Upravo ovaj posljednji korak bi vam mogao biti problematičan, ako domena koju želite registrirati nije slobodna.

Slobodna domena

Kako bi se registracija domena na internetu uopće mogla pokrenuti, potrebno je da je domena koju želite registrirati slobodna. A to je moguće ako nitko prije vas nije registrirao potpuno isti naziv i ekstenziju. Iako vam se to možda na prvi pogled čini kao nešto što se ne događa tako često, u slučaju da koristite neki popularan naziv i popularnu ekstenziju, mogli biste itekako imati problema. No, uz pomoć raznih kombinacija, uspješno ćete proći i taj korak i dobiti željeni naziv domene, no možda uz nešto drugačiju ekstenziju od planirane.

Provjera domene kao prvi korak

Provjera domene je uvijek prvi korak kako biste uopće i mogli započeti s procesom registracije domene. Nju ćete morati proći bez obzira za koju informatičku tvrtku se odlučite. A sam postupak je vrlo jednostavan i sastoji se od nekoliko koraka:

  1. Unos željenog naziva i ekstenzije
  2. Sustav će vam javiti je li željena kombinacija slobodna
  3. Ako je željena kombinacija slobodna, možete nastaviti na registraciju domene
  4. Ako željena kombinacija nije slobodna, morat ćete napraviti određene preinake, primjerice odabrati neku drugu esktenziju

Isti postupak provjere možete napraviti i putem brojnih besplatnih web-stranica koje nude tu usluge. No, uz pomoć takvih stranica moći ćete samo saznati je li željena domena slobodna ili nije, a kada pronađete slobodnu, opet ćete se morati odlučiti za neku tvrtku putem koje ćete obaviti registraciju domene.

Carnet domene

Carnet domene kako ih neki zovu su zapravo hrvatske nacionalne domene. One imaju ekstenziju .hr te su dostupne u dvije varijante:

  • Naplatna
  • Besplatna

Registracija besplatne hrvatske nacionalne domene vrši se putem specijaliziranog portala te ujedno ima i određena pravila kojih se morate pridržavati. S druge strane, naplatna hrvatska domena je gotovo istovjetna bilo kojoj globalnoj domeni te je možete registrirati putem brojnih tvrtki koje nude takve usluge, ali i usluge kao što su VPS hosting, SSL certifikati i sl. Također, nema nekih posebnih pravila kojih se morate pridržavati prilikom registracije naplatne hrvatske domene. Ovakve vrste su odlične ako svoje poslovanje temeljite na tržištu u Republici Hrvatskoj.

 VPS hosting web-stranica
Najveća prednost VPS hostinga web-stranica je u tome što dobivate vlastito virtualno mjesto na poslužitelju.

Izrada web-stranica

Naravno, osim registracije domene, vrlo važno je imati i kvalitetne web-stranice. Neki se odlučuju da ih naprave sami, no, ako nemate toliko informatičkog znanja, bolje je takve stvari prepustiti profesionalcima. Oni će poslušati sve vaše želje i savjete te napraviti baš onakve web-stranice kakve ste zamislili. Također, ako planirate prodavati neke usluge ili proizvode, trebat će vam i neki način plaćanja. Ovdje je vrlo bitno da imate i dobro odrađen taj dio, koji će prije svega biti siguran jer kupci moraju imati povjerenja u neku web-stranicu prije nego na njoj krenu kupovati. 

Postoje brojne stvari koje možete učiniti po pitanju sigurnosti, a postojanje određenog SSL certifikata je svakako jedna od njih. Njega također možete ugovoriti putem brojnih informatičkih tvrki.

VPS hosting internetskih stranica
VPS hosting internetskih stranica mnogima se pokazuje kao najoptimalnije rješenje

VPS hosting kao optimalno rješenje

Kada ste riješili sve ostalo, vrijeme je da se odlučite za neku vrstu smještaja web-stranica na nekom poslužitelju. VPS hosting internetskih stranica mnogima se pokazuje kao najoptimalnije rješenje, a osim njega, korisnici se odlučuju još i za:

Svaki od tih vrsta ima svoje prednosti, a mane, a najveća prednost VPS hostinga web-stranica je u tome što dobivate vlastito virtualno mjesto na poslužitelju. A to vam omogućuje da na tom svom mjestu radite razne prilagođavanja, od instaliranja potrebnih aplikacija, podešavanja platforme i sl. Osim toga, drugi korisnici nimalo ne utječu na perfromanse tog vašeg dijela poslužitelja, kao što je recimo slučaj s dijeljenim hostingom.

Osim toga, većina tvrtki nudi i vrlo jednostavna sučelja koja možete koristiti za upravljanje tim svojim virtualnim dijelom te ćete tako na vrlo brz i jednostavan način administrirati vlastite web-stranice, s bilo kojeg mjesta u bilo koje vrijeme.