HR domena glavna je Hrvatska domena

Domena je adresa internet stranice

Kao što svaka kuća ima svoju adresu, tako i na internetu svaka web stranica ima svoju domenu. HR domena je najpoznatija domena kod hrvatskih web stranica, a razlikujemo još mnogo različitih ekstenzija koje ćemo spomenuti na kraju teksta. Web hosting, koji je server web stranice i na kojem se nalazi sve što se prikazuje korisniku, ima IP adresu preko koje mu se pristupa.

Ta adresa je skup brojeva koje bi bilo nemoguće pamtiti, stoga domena predstavlja zamjenu za te brojeve i smislen naziv web stranice. Domena je glavna stvar uz web hosting koja Vam je potrebna da bi imali svoje mjesto na internetu. HR domena je glavna ekstenzija za Hrvatsko tržište i u slučaju da se Vaša stranica bazira isključivom na Hrvatsku, tada je ona najbolji odabir.

Odabir HR domene

Domena je vaše mjesto na internetu i ujedno i naziv web stranice. Veoma je bitno da domena bude što bolje povezana s web stranicom, kako bi je korisnici zapamtili i sami posjećivali. Prilikom odabira domene nemojte žuriti i uzmite si vremena za „brain storming“. Ono što morate imati na umu je da HR domena bude što kraća i lakše pamtljiva. Na taj način od korisnika možete dobiti stalne posjetitelje ako im se sadržaj vaše web stranice svidi, jer će veoma lako zapamtiti domenu.

Postoje dva načina da odaberete domenu. Možete se odlučiti na kreiranje brenda koji će biti neka kratka HR domena ili na opis onoga što radite. To na primjer može biti HR domena prodajamaslina.hr ili izradanamjestajaodbukve.hr. Ove domene doslovno će objasniti o čemu je Vaša web stranica, no mogu biti prava muka za upisivanje. Za razliku od nekih drugih planetarno popularnih ekstenzija, HR domena ima još mnogo slobodnih naziva koje možete iskoristiti.