Obavezna provjera domene prije registracije

U slučaju da ste već iskusan korisnik interneta te ako već imate web stranice, onda znate kako teće postupak njihovog postavljanja na internet i koje su vam sve usluge potrebne. Ako vam to nije poznato, pročitajte nekoliko sljedećih redaka.

Kako biste web stranice postavili na internet, morate za njih zakupiti prostor i odlučiti se za naziv domene. Za ovo prvo bit će vam potrebna usluga hostinga, dok za ovo drugo će vam biti potrebna usluga registracije. A nešto je obavezno učiniti prije same registracije, a to je provjera domene. Njome se utvrđuje je li ona slobodna, odnosno je li ju netko već prije vas registrirao.

Rezultati provjere domene

Nakon što provedete provjeru domene, možete dobiti dva rezultata: da je je ona slobodna ili da je zauzeta, odnosno da ju je već netko prije vas registrirao. Budući da mogu postojati samo dvije potpuno identične, onda nećete moći registrirati onu koju je netko već ranije registrirao. Ako vam sustav javi da je slobodna, možete je registrirati putem neke od tvrtki koje nude tu uslugu. Naravno, putem njih također možete izvršiti provjeru, odnosno to je obavezan prvi korak kod svake tvrtke.

Ako dobijete poruku da je zauzeta, sustav će vam predložiti neke prijedloge koji bi vas mogli zadovoljiti, primjerice identičan naziv, ali drugačiju ekstenziju (npr. umjesto com, moći ćete odabrati net ili nešto slično).

Postupak provjere ne može biti jednostavniji

Sam postupak provjera domene je izrazito jednostavan, bez obzira putem koje tvrtke ćete ga obaviti. Sve što je zapravo potrebno je unijeti potpuni naziv i ekstenziju u tražilicu, a sustav će vam nakon toga izbaciti sve potrebne informacije.

Ako to učinite putem nekog od pružatelja raznih informatičkih usluga, sustav će vam odmah izbaciti i moguće cijene registracije pojedine domene. Cijene se razlikuju ovisno o ekstenzijama. Najpopularnije su oduvijek com ekstenzije, no zbog te popularnosti je danas teško pronaći slobodan željeni naziv s com ekstenzijom, osim ako je riječ o nečem specifičnom. Zbog toga se mnogi okreću nekim novim globalnim domenama, koje ujedno mogu detaljnije opisati o čemu je sama stranica. Primjerice, info za razne opće stranice s informacijama, film za razne stranice o filmovima, itd.