Toner za laserski printer za brzo printanje

Laserski printeri danas su dodatak koji se može pronaći u mnogim domovima i uredima. Razlog tomu je što oni nude brži ispis od onih tintnih, a dokumenti ispisani tonerom za laserski printer također su mnogo izdržljiviji kada je u pitanju blijeđenje na suncu i otpornost na vodu. 

Kako bi vaš laserski printer mogao raditi, potreban vam je toner za laserski printer. Veoma je važno znati koji odabrati kako biste dugoročno mogli printati za manju cijenu, ali i kako bi vaš printer mogao i dalje raditi nesmetano i bez kvarova.

Inovacija u svijetu printanja

Kada je u pitanju ispis, uređaji za neku vrstu ispisa na papir postoje već desetljećima. Ipak, pravu revoluciju u svijet printanja donijeli su laserski printeri, koji su printanje učinili bržim i jednostavnijim nego prije.

Toner za laserski printer

Za njihov rad potreban je toner za laserski printer i printanje je uz njega mnogo jednostavnije, brže i učinkovitije, zbog čega su ovi uređaji omiljeni u uredima, pogotovo ako je potrebno ispisati veliku količinu materijala u malo vremena. 

Ipak, tinta za printer i dalje se koristi u nekim slučajevima, kao što je ispis slika, jer je cijena jednog punjenja tinte, kao i cijena samog printera, mnogo prihvatljivija.

Razlike u načinu ispisa

Prije laserskih printera, ink jet printeri koristili su tintu za printer koju su sitnim igličastim mlaznicama nanosili na papir. Iako je takav način ispisa bio bolji od alternative u to vrijeme, laserski printeri donijeli su još veće inovacije. Toner za laserski printer na lijepi se na naelektrizirane dijelove papira, nakon čega se zapeče laserom. 

Toner za laserski printer

Upravo radi toga, laserski printeri su brži i učinkovitiji. Dok je za kompliciranije uzorke ispisane tintom za printer potrebno malo pričekati kako se ispisani uzorak ne bi uništio, kod tiskanja tonerom za laserski printer ispisani dokument odmah je spreman za korištenje.

Opće informacije o tonerima

Toner za laserski printer zapravo je fini prah sačinjen od sitnih čestica nekoliko najbitnijih elemenata. Iako se sam sastav razlikuje između proizvođača (ali i među bojama), dva najbitnija dijela tonera su:

  •  Pigment
  •  Vezivna tvar

Pigment određuje kakve će boje biti toner, od čega mu također ovisi i sastav. S druge strane, vezivna tvar najčešće je napravljena od neke vrste plastike s nižim talištem. Cilj je imati vezivnu tvar koja će se otopiti kada ju prijeđe laser i tako uzrokovati spajanje pigmenta s papirom. Upravo radi toga dokumenti ispisani tonerom za laserski printer ne blijede te se neće razliti u dodiru s tekućinama.

Birajte ekološki materijale za printanje

Prvi ekološki problem, koji se odnosi na sve vrsta materijala za pritanje jest njihov plastični uložak. Ulošci s medijima za ispis često se razlikuju ne samo od proizvođača do proizvođača nego i među različitim modelima istih proizvođača.

Kako su ulošci jednokratni, stvara se velika količina plastičnog smeća, što ima veoma loš utjecaj na okoliš. Upravo radi toga, bez obzira koji materijal za printanje koristite, dobro je istražiti koje su mogućnosti recikliranja i ponovne uporabe samog uloška za medij za ispis.

Mikroplastika u tonerima

Drugi ekološki problem odnosi se samo na tonere za laserske printere – kao što je rečeno, vezivna tvar u toneru napravljena je od plastike s niskim talištem. Ta mikroplastika lako može dospjeti u okoliš te naposljetku i u hranidbeni lanac. Upravo radi toga, postoje i ekološki prihvatljive verzije tonera za laserski printer koji umjesto klasične plastike koriste bioplastiku kao vezivnu tvar.

Bioplastika se može razgraditi u sustavu u relativno kratko vrijeme te nema negativne posljedice na ekosustav, zbog čega su toneri za laserske printere s bioplastikom najbolji izbor brinete li za okoliš. Mnogi proizvođači nude alternativu u obliku ekološki prihvatljivih tonera za laserske printere, dok su neki u potpunosti prešli na tu vrstu tonera.

Tinta za printer

Tinta za printer koristi se u ink jet printerima. Radi se o tekućini u boji koja se igličastim mlaznicama nanosi na papir, u koji se potom upija. Ovisno o tome koju vrstu printera imate, osnovne boje tinte za printer su:

  •  crna (bez obzira na tip printera)
  •  Crvena
  •  Zelena
  •  Plava

Tinta za printer i dalje se često koristi za ispis slika, magazina, časopisa i slično, jer je cjenovno pristupačnija, a daje i vrhunske rezultate. Također, printeri koji koriste tintu za printer i dalje se koriste i u mnogim kućanstvima, jer omogućuju različite mogućnosti ispisa.