Uz zanimljive web stranice do velike posjećenosti

Svi oni koji na internet žele postaviti svoje web stanice, nadaju se njihovoj velikoj posjećenosti. To pogotovo vrijedi za poslovne web stranice, primjerice razne web trgovine ili stranice neke tvrtke kojima se žele predstaviti na tržištu. 

Nakon što budu spremne za postavljanje na internet, potrebno je još ugovoriti uslugu njihovog smještaja, što se naziva web hosting, ali i spojiti se s nekom domenom koju ste registrirali. Imate li web trgovinu, svakako je pametno uložiti i u neku vrstu SSL certifikata kako biste osigurali veću razinu zaštite.

Razne mogućnosti smještaja web stranica

Web hosting stranica dostupan je u više različitih vrsta te svatko treba odlučiti koji oblik mu je naprikladniji. Vlasnici web stranica se tako najčešće odlučuju za jednu od sljedeće tri vrste:

  • Dijeljeni hosting
  • VPS
  • Zakup cijelog servera

Upravo ove tri vrste hostinga internetskih stranica mnogima su se pokazale kao najoptimalnije te se samo potrebno odlučiti za jednu od njih.

Smještaj osobnih web stranica

Ako ste izradili osobne web stranice, onda će vam vjerojatno biti dovoljan i dijeljeni web hosting. On podrazumijeva da ćete dobiti svoje mjesto na nekom serveru na koji ćete moći postaviti svoje web stranice kako bi im ostali korisnici mogli pristupiti. U slučaju da od svojih posjetitelja ne očekujete neke razmjenu informacija, onda vam nisu potrebni niti nikakvi internetski cerfikati.

Ova vrsta je ujedno i najjeftinija iz razloga što nemate gotovo nikakve mogućnosti personalizacije, odnosno ne možete raditi neke preinake na tom svom dijelu servera. Isto tako, na tom serveru će i ostali korisnici dobiti svoj dio prostora pa u slučaju zagušenosti, može doći do određenih problema pri pristupu internetskim stranicama.

Optimalno rješenje za web hosting

Tražite li optimalan web hosting, onda je možda VPS varijanta najbolji izbor za vas. U početku će vam se možda činiti sličan dijeljenom jer ćete također dobiti mjesto na nekom serveru, no on ima jednu vrlo bitnu razliku. U ovom slučaju, dobit ćete virtulno mjesto, što znači da ćete imati i određeni stupanj personalizacije. Moći ćete instalirati željene programe i slično. Osim toga, ostali korisnici tog poslužitelja neće nimalo utjecati na vas i vaše korištenje.

Upravo zbog svega navedenog, mnogi se odlučuju za VPS web hosting jer za neku srednju cijenu pruža jako puno mogućnosti koje će mnogima biti dovoljne.

Pročitajte i članak o Google Adwords i Facebook Advertising.

Zakup servera za najzahtjevnije

Oni korisnici koji traže najvišu razinu personalizacije imaju mogućnost zakupa cijelog servera. Ovakav hosting internetskih stranica omogućit će im da personaliziraju sve dijelove, od hardverskog do softverskog. Potrebno je samo naglasiti da je potrebno i određeno informatičko znanje kako bi u ovom slučaju sve funkcioniralo besprijekorno jer u ovom slučaju, sve je na vama, od početne konfiguracije servera do kasnijeg održavanja.

Naravno, ovo je i najskuplje rješenje, no imate li važne poslovne stranice, poput web trgovina, zakup servera biste svakako trebali uzeti u obzir. Također, za najvišu razinu sigurnosti, razmislite i da ugovorite SSL certifikat.

Jednostavno do web hostinga putem interneta

Web hosting stranica može se vrlo lako ugovoriti i putem interneta, bez potrebe da fizički odlazite u neku poslovnicu. Postoje brojne informatičke tvrtke koje nude ove usluge, a putem njih u većini slučajeva možete ugovoriti i druge usluge, poput:

  • Registracije domena
  • Ugovaranja SSL certifikata itd.

Većina tvrki će vam dati i određeni popust ako putem njih ugovorite više usluga. Također, zbog konkurentnosti na tržištu, tvrtke se trude na razne načine privući klijente. Tako se hosting internetskih stranica nudi putem raznih prilagođenih paketa, koji se osim po cijeni razlikuju i po broju uključenih usluga. Zato je svakako pametno prije ugovaranja bilo kojeg hostinga web stranica provjeriti ponudu različitih tvrtki.

Osigurajte sigurnost posjetiteljima uz SSL certifikat

Imate li web trgovinu, za očekivati je da će vam vaši potencijalni kupci morati putem interneta slati razne podatke, poput svojih osobnih podataka, platnih podataka i sl. Kako biste ih zaštitili, važno je da vaša web stranica posjeduje SSL certifikat. Općenito, internetski SSL certifikati osiguravaju komunikacija između korisnika i servera. To se postiže šifriranjem te komunikacije putem korištenja dva ključa:

  • Javnog
  • Privatnog

Za uspješno dešifriranje te komunikacije, potrebna su oba ključa. To znači da i u slučaju da se netko neovlašteno domogne podataka koji putuju od korisnika do servera, neće s njima moći ništa budući da ne zna javni i privatni ključ.

SSL certifikat se lako može prepoznati na web stranici po ikonu lokota koji se pokazuje uz sami naziv, ali i po tome što web adresa počinje s https, umjesto uobičajenog http. Stoga, ako ste skeptični oko kupnje u nekoj web trgovini, postojanje SSL certifikata vam može biti dobar početni pokazelj o sigurnosti stranice.