Hrvatski hosting web stranica za brojne namjene

Usluga hostinga predstavlja uslugu smještaja web stranica na nekom poslužitelju ili zakup tog cijelog poslužitelja. To je potrebno kako bi one mogle cijelo vrijeme biti dostupne korisnicima, bez obzira s kojeg mjesta i u koje vrijeme ih žele pregledavati. Brojne tvrtke danas nude te usluge, bilo da se odlučite za neku domaću ili stranu. Razlika je uglavnom u različitim paketima usluga koje su uključene u paketu ili u cijeni.

Iako mnogi korisnici misle da je strano uvijek bolje, u ovom slučaju to i nije tako. Naime, hrvatski web hosting je itekako napredovao i danas nimalo ne zaostaje za uslugama stranih tvrtki. 

Jednostavno ugovaranje smještaja web stranica

Kada je u pitanju hosting Hrvatska nudi jako puno svojim potencijalnim korisnicima. Brojne tvrtke pružaju ovu uslugu u sklopu paketa različitih ostalih usluga koje nude. Uglavnom možete birati između više vrsta, a kao najpopularnije se izdvajaju:

  • Dijeljeni
  • VPS
  • Zakup cijelog poslužitelja
Hrvatski hosting
ada je u pitanju hosting Hrvatska nudi jako puno svojim potencijalnim korisnicima.

Svaka od ove vrste namijenjena je određenoj grupi korisnika i najbolje je provjeriti što koja nudi. Najjeftiniji hrvatski hosting internetskih stranica je onaj dijeljeni, a kao najskuplje, ali ujedno i najkompleksnije rješenje se ističe zakup cijelog poslužitelja. Naravno, bez obzira za koju vrstu se odlučite, ako imate web stranice putem koje vam korisnici šalju neke podatke, poželjno je uključiti i SSL certifikat na njih za više sigurnosti.

Podjela resursa poslužitelja

Dijeljeni hosting u Hrvatskoj omogućuje vam da dobijete mjesto na nekom poslužitelju što ujedno i znači da ćete s ostalim korisnicima dijeliti njegove resurse. To vam ponekad može stvoriti određene probleme, a i također ova vrsta vam ne omogućuje neke posebne prilagodbe. No, zbog toga vam nudi najnižu cijenu.

Ovakva vrsta preporučena je za korisnike koji planiraju ljudima predstaviti neke neobavezne stranice, primjerice nekog hobija i slično. Za poslovne stranice je puno bolja neka od drugih ponuđenih opcija.

Dijeljeni hosting u Hrvatskoj
Dijeljeni hosting u Hrvatskoj omogućuje vam da dobijete mjesto na nekom poslužitelju što ujedno i znači da ćete s ostalim korisnicima dijeliti njegove resurse.

Virtualno mjesto za vaše web stranice

Puno bolja opcija hrvatskog hostinga web stranica od gore navedene je VPS. Naziv dolazi od izraza Virtual Private Server i ključno je to što se odnosi na virtualni dio. Upravo zbog te činjenice, nećete biti ovisni o drugim korisnicima, ali i ono zbog čega se sve više ljudi odlučuje upravo za ovu vrstu je to što imate veliku razinu prilagodbe tog svog dijela. Što to u praksi znači? To znači da ćete moći instalirati programe koji su vam potrebni, mijenjati određene postavke na platformi i sl.

Zbog svega toga, ova vrsta smještaja web stranica se mnogima pokazala kao optimalno rješenje koje nudi najviše za uložen novac. Kombinirate li je uz sigurnosni SSL certifikat, korisnici će vam biti zahvalni.

Cijeli poslužitelj samo za vas

Za sve one koji traže najbolje od najboljeg, nudi se zakup cijelog poslužitelja. To znači da ga dobivate samo za vlastito korištenje te nitko drugi ne utječe na njegove resurse, osim vas samih. No, imajte na umu da je za administraciju cijelog poslužitelja potrebno dobro poznavanje funkcioniranja takvih sustava kako biste sve mogli pravilno konfigurirati jer biste u suprotnom mogli imati puno problema. Naravno, za takve usluge se možete obratiti nekoj posebnoj tvrtki ili dogovoriti administriranje s nekim pojedincem koji će to odrađivati za vas. 

Ovakav oblik hrvatskog web hostinga svakako je preporučljiv za velike i važne poslovne web stranice za koje je vrlo bitno da su uvijek dostupne i da se brzo otvaraju, a vlastiti web poslužitelj u tome svakako može pomoći.

SSL certifikat na web stranici
SSL certifikat na web stranici osigurava određenu dozu sigurnosti.

Postojanje SSL certifikata na web stranici

SSL certifikat na web stranici osigurava određenu dozu sigurnosti. Naime, kod primjerice web trgovine, očekivano je da korisnici šalju svoje podatke prema njoj, a ti podaci mogu biti vrlo osjetljivi, kao što su:

  • Osobni podaci
  • Podaci za plaćanje (brojevi računa, kreditne kartice itd.)

Naravno, ono što kao vlasnik web trgovine želite spriječiti je da neka treća osoba ne dođe do tih podataka. Ugovaranjem internetskog SSL certifikata korisnici će zasigurno biti sigurniji pri takvim radnjama. A kako znati da neka web trgovina ima ugrađen SSL certifkat? Potrebno je obratiti pažnju na sljedeće dvije stavke:

  • Postojanje ikone lokota pokraj internetske adrese
  • Prije internetske adrese piše https (umjesto http), što je oznaka za sigurnosni protokol

Iako SSL certifikat na web stranici ne može jamčiti 100-postotnu sigurnost, korisnici se ipak osjećaju sigurnije kada vide da postoji. Zato nemojte štediti na njegovom ugovaranju, posjetitelji će vam biti zahvalni.