Registracija internet domene u svega 5 minuta!

Kao što vaša kuća ili stan ima svoju adresu, tako i web hosting gdje se nalazi neka internet stranica ima svoju IP adresu. Budući da je IP adresa skup brojeva koje je veoma teško zapamtiti, koriste se internet domene koje su smislene i lako pamtljive. Registracija domena nekad je ljudima predstavljala pravu muku, no danas kada veoma velik broj firmi nudi uslugu registracija domena, vlasnik svoje prve internet domene možete postati u svega 5 minuta.

Kako odabrati pravo ime svoje internet domene?

Odabir imena internet domene nije lak posao, jer prije svega internet domena mora biti smislena, predstavljati ono o čemu je vaša web stranica i mora biti slobodna. Danas je velik broj domeni zauzet, a budući da su internet domene jedinstvene i samo jedna osoba može biti njihov vlasnik, ukoliko je domena koju ste planirali registrirati zauzeta, morate tražiti novu.

Registracija domena

Kod odabira imena svoje internet domene bitno je da koristite naziv koji će opisati vašu web stranicu. Ukoliko je vaša web stranica o laptopima, domena laptopi.com bila bi idealno rješenje, no možete ići i na varijaciju skraćivanja domene, pa bi tada domena lap.com bila još bolja. Ovo su domene primjera radi i .com domenu s 3 slova je nemoguće pronaći, no danas ima raznih ekstenzija domena, pa se ne morate striktno odlučiti za .com domenu. Druga bitna stvar je da je domena kratka, kako bi se što lakše pamtila i kako bi korisnici koji su posjetili vašu web stranicu zapamtili domenu i s vremena na vrijeme ponovno svratili. Kada ste odabrali pravu domenu, slijedi registracija domena za kojeg ste se odlučili.

Registracija internet domene

Prva stvar prije registracije domena je provjera jesu li domene slobodne. Kada ste odabrali ime za koje smatrate da bi bila odlična domena vaše web stranice, tada morate provjeriti da li je ta domena slobodna. Ukoliko nije, možete se odlučiti za neku drugu ekstenziju (.net, .org…), a ukoliko je slobodna tada dolazimo do sljedećeg koraka koji je registracija domena. Nakon upisivanja domene koju želite registrirati, pošaljete novac koliko košta registracija domena za jednu godinu i u svega 5 minuta vaša domena je registrirana.