Vaša adresa na internetu

Usporedimo li vašu adresu stanovanja s vašom adresom na internetu, onda moramo govoriti o domeni. Naime, domena na internetu se može promatrati kao virtualna adresa iza koje se skrivaju web-stranice. One mogu biti razne prirode, od osobnih, putem kojih ćete posjetiteljima predstaviti sebe, svoje vlastite interese, hobije i slično pa do poslovnih stranica, putem kojih ćete posjetiteljima predstaviti svoje poslovanje. Također, možete posjetiteljima i omogućiti kupnju vlastitih proizvoda ili usluga. 

Kako biste mogli koristiti određenu domenu, prvo je morate registrirati, a u većini slučajeva, glavni uvjet za to je da je nitko prije vas nije registrirao, odnosno da je slobodna.

Općenite informacije o domenama

Internetska domena sastoji se od dva dijela:

  • Naziva
  • Ekstenzije

Naziv birate sami, u većini slučajeva je on proizvoljan, osim u nekim posebnim slučajevima kada se morate pridržavati posebnih pravila. Bez obzira na to, preporuka je da naziv domene bude što jednostavniji i pamtljiviji, kako bi ga korisnici lakše zapamtili. Iako vam se to možda čini jednostavno, nije uvijek tako. 

Ekstenzija je od samog naziva odvojena točkom i ona označava vrstu domene. Najčešće je riječ o globalnim domenama, a najpoznatija ekstenzija je svakako .COM. Ali, upravo zbog te popularnosti, danas su brojne domene na internetu s .COM ekstenzijom već odavno registrirane.

Registrirajte željenu domenu

Prije nego započnete brandirati neki posao koji je vezan uz neki konkretan naziv i želite registrirati istu takvu domenu, svakako prvo obavite postupak registracije. Razlog je taj što u određenim slučajevima nećete moći registrirati baš točno onaj naziv ili ekstenziju koju želite pa biste kasnije zbog toga mogli imati problema. Isto tako, ugovorite i neki oblik hostinga, primjerice vrlo popularan VPS hosting kako biste kasnije web-stranice mogli negdje smjestiti.

Ako vam je naziv vrlo bitan, a rezultat provjere domene pokaže da je ona ipak već zauzeta, pokušajte promijeniti ekstenziju. Iako je .COM ekstenzija najpopularnija, postoje brojne druge kombinacije koje bi vam mogli biti i još zanimljivije.

Hrvatska nacionalna domena za domaće tržište

Želite li se predstaviti samo domaćoj publici, bilo putem nekih proizvoda ili usluga, najbolja opcija vam je svakako .HR domena. A to je zapravo hrvatska nacionalna domena. Naime, svaka država ima svoju vlastitu nacionalnu domenu koju karakterizira kratica te zemlje. Kada korisnici vide više različitih internetskih adresa, odmah će moći prepoznati iza koje se krije neka iz Hrvatske. Ista stvar je i s onima iz drugih zemalja.

Naplatna hrvatska nacionalna domena

Za ovu vrstu se uglavnom odlučuju korisnici kada požele dobiti domenu s .HR ekstenzijom. Registracija se može obaviti putem brojnih registara, odnosno tvrtki koje nude te usluge. Pri odabiru naziva nema nekih konkretnih pravila. Može se registrirati neograničen broj.

Besplatna hrvatska nacionalna domena

Ova vrsta dostupna je samo jedna po jednom korisniku, po čemu se odmah vidi razlika od naplatne. Također, nije moguće odabrati proizvoljan naziv, već se morate pridržavati određenih pravila pri odabiru naziva (naziv mora sadržavati dio naziva tvrtke, ili dio vašeg imena i prezimena i sl.). Registrira se putem portala http://domene.hr .

VPS hosting internetskih stranica
VPS hosting internetskih stranica će vam omogućiti virtualno mjesto

Hosting web-stranica

Kada imate registiranu domenu i napravljene web-stranice, trebat će vam još usluga hostinga web-stranica, odnosno njihovog smještaja na neki poslužitelj. Postoje brojne vrste, a kao najpopularnije se ističu:

  • VPS hosting
  • Dijeljeni hosting
  • Zakup poslužitela

VPS hosting se mnogima pokazao kao optimalno rješenje, jer nudi puno više mogućnosti od dijeljenog hostinga, ali nešto manje od zakupa cijelog poslužitelja koji ima puno višu cijenu.

VPS hosting za one koji znaju što žele

Internetski VPS hosting je zapravo kratica za hosting od engleskog izraza Virtual Private Server. U ovom slučaju, dobit ćete virtualno mjesto na poslužitelju koji ćete moći koristiti za smještaj web-stranica. S druge strane, neki će ga usporediti s dijeljenim hostingom jer tamo također dobivate određeno mjesto na poslužitelju. No, velika je razlika između ove dvije vrste. Prije svega, VPS hosting internetskih stranica će vam omogućiti virtualno mjesto, a zbog toga možete taj svoj virtualni dio podešavati kako god želite. To znači da bez ikakvog problema možete instalirati željeni softver, prilagođavati razne postavke i sl. Takve stvari nisu moguće kod dijeljenog web hostinga.

Internetski VPS hosting
Internetski VPS hosting je zapravo kratica za hosting od engleskog izraza Virtual Private Server.

Osim toga, VPS hosting na internetu vam omogućava još jednu vrlo bitnu stvar, a to je da ostali korisnici koji koriste taj isti poslužitelj nemaju nikakvog utjecaja na vas. Vi kao jedan od korisnika tog poslužitelja nećete zamijetiti nikakve probleme s performansama koje bi mogli uzrokovati drugi korisnici.