Sigurnost je važna pri internetskoj kupnji

Sve je veći broj korisnika koji se danas odlučuje na kupnju putem interneta. To i ne čudi, s obzirom da je danas dostupno sve više web trgovina koje nude kupnju razne robe. Tako danas putem interneta možete kupiti gotovo sve, od odjeće, obuće, autodijelova, hrane, lijekova, itd. No, kako bi sve dobro funkcioniralo, potrebno je da vlasnici web trgovina osiguraju i sigurnost. 

Isto kao što su pri pokretanju web stranice morali ugovoriti usluge kao što su web hosting, registracija domene i sl., potrebno je i da ugovore usluge korištenja certifikata SSL kako bi osigurali višu razinu sigurnosti za svoje kupce.

Što znači SSL

SSL je kratica od engleskog izraza Secure socket layer, a prema tome, certifikat SSL je jedan od načina kriptiranja web stranice. On osigurava da komunikacija između korisnika i poslužitelja bude sigurna, odnosno šifrira podatke koji se šalju. Kupnjom u web trgovni, kupac će u nekom trenutku morati upisati razne osjetljive podatke, od svojih osobnih podataka pa do onih o plaćanju, primjerice broj kreditne kartice. 

Kako netko drugi ne bi presreo te podatke i iskoristio ih za svoju korist, web trgovine ugovaraju i postavljaju certifikat SSL koji bi to trebao spriječiti.

Ključevi za šifriranje podataka

Za sigurno šifriranje podataka, SSL certifikat koristi dva ključa:

  • Javni
  • Privatni

Javni ključ se koristi pri šifriranju podataka, primjerice kada ih korisnik upiše i pošalje prema serveru. Na serveru se onda koristi privatni ključ, koji služi za dešifriranje tih podataka i vraćanje u njihovo izvorno stanje kako bi se mogli čitati. Ako netko i uspije doći to tih podataka, neće s njima moći ništa jer ih neće moći pročitati.

Prepoznajte sigurne web trgovine

Nažalost, danas još uvijek postoje neke web trgovine koje ne posjeduju certifikat SSL. Riječ je uglavnom o nešto manjim web trgovinama, koje najčešće samo ugovore web hosting i trude se što brže izaći na tržište, bez da razmišljaju o sigurnosti svojih potencijalnih kupaca. Srećom, lako je prepoznati stranice koje imaju instaliran SSL certifikat.

Hrvatski hosting

Takve stranice koriste sigurnosni protokol https, umjesto klasičnog http, što ćete odmah vidjeti u traci u kojoj upisujete web adrese. Osim toga, pokraj naziva web stranice trebali biste vidjeti i zelenu ikonu lokota koja dodatno potvrđuje da web stranica ima certifikat SSL.

Vrste SSL certifikata

Brojne tvrtke koje nude razne informatičke usluge, poput web hostinga, nude i mogućnost ugovaranja i postavljanja certifikata SSL. Dostupno je više vrsta, no ove su najpopularnije:

  • Extended SSL – odličan za web trgovine koje vršu naplatu putem kreditnih kartica; osigurava najvišu razinu sigurnosti.
  • Organization SSL – koriste ga veće tvrtke i organizacije koje onda prije izdavanja certifikata provjera posebno nadležno tijelo – Certificate Authority (CA).
  • Domain SSL – nešto slabija razina zaštite jer se za njegovo izdavanje provjerava samo domena
  • Wildcard SSL – ovo je idealno rješenje za one koji osim glavne domene žele zaštititi i poddomene, ako ih imaju.

Stoga, ako svojim korisnicima želite osigurati najvišu razinu sigurnosti, a ujedno sebi i svojoj web trgovini priskrbiti veći kredibilitet, odlučite se za Extended SSL certifikat.

Web hosting kao početna usluga

Bez obzira planirate li otvaranje web trgovine ili klasične web stranice, morate od negdje krenuti. A prva usluga koja vam je potrebna je web hosting. Pod tom uslugom se podrazumijeva smještanje web stranica na nekom poslužitelju, ili mogućnost zakupa cijelog poslužitelja. 

Kada web stranice spremite na poslužitelj i povežete ih sa svojom domenom, moći će im pristupiti korisnici s bilo kojeg mjesta na svijetu, u bilo koje vrijeme. Možete se odlučiti za razne vrste hostinga internetskih stranica. Dijeljeni web hosting je onaj najjeftiniji i s njegovim ugovaranjem će vam biti dodijeljen prostor na nekom poslužitelju kao i mnogim drugim korisnicima. Naprednija vrsta je VPS web hosting, koja vam omogućava dobivanje virtualnog mjesta na poslužitelju, što samim time znači da ostali korisnici nimalo ne utječu na vas te i da možete sami podešavati taj svoj dio.

Najbolji i najnapredniji web hosting je zakup namjenskog poslužitelja. U tom slučaju, zakupljujete jedan cijeli poslužitelj koji će biti samo vama na raspolaganju te s njime možete raditi što god želite, instalirati koje god želite programe i slično. A često će vam tvrka izaći u susret i omogućiti vam odabir nekih određenih hardverskih komponenti.

U svakom slučaju, odaberite najbolji hosting internetskih stranica za svoje potrebe, postavite na poslužitelj svoju web trgovinu, dobro je osigurajte i neka vam je sa srećom u daljnjem poslovanju.