U nekoliko klikova registrirajte domenu

Planirate li na internet postaviti svoje web stranice, bit će vam potrebno nekoliko usluga. Kako biste ih mogli negdje smjestiti, morat ćete ugovoriti uslugu hostinga koja upravo to podrazumijeva. Osim toga, morat ćete svoju web stranicu povezati s nekom domenom, za što vam je potrebna usluga registracije domene.

Naravno, planirate li otvoriti neku web trgovinu, morat ćete osigurati što višu razinu sigurnosti kako bi se posjetitelji osjećali sigurno pri kupnji. To možete na razne načine, a jedan od popularnijih je ugovaranje SSL certifikata koji posjetiteljima jamči baš to, određenu dozu sigurnosti.

Usluga registracija domene na internetu
Usluga registracija domene na internetu je zapravo vrlo jednostavna. Možete ju obaviti putem nekih domaćih ili stranih informatičkih tvrtki.

Jednostavno do vlastite domene

Usluga registracija domene na internetu je zapravo vrlo jednostavna. Možete ju obaviti putem nekih domaćih ili stranih informatičkih tvrtki. Bez obzira za koju se odlučili, postupak je vrlo jednostavan i vrlo sličan. Prvi korak je uvijek provjera domena. U tom koraku morat ćete unijeti željeni naziv i ekstenziju domene.

Naziv je u većini slučajeva proizvoljan, a za ekstenziju možete odabrati:

  • Globalnu domenu
  • Nacionalnu domenu

Obje imaju svoje prednosti i mane, a vi procijenite koja vam najviše odgovara.

Globalna domena za svijet

Planirate li se predstaviti svijetu, odnosno imati web stranice s kojima ciljate na strane posjetitelje, tada je najbolje da registrirate globalnu domenu. To su one s ekstenzijama poput .com, .net, .info, .shop itd. Naravno, .com domena je daleko najpopularnija, no tu leži i problem s njezinom registracijom. Većina naziva je već odavno zauzeta i vrlo velika vjerojatnost je da nećete moći odabrati baš onaj naziv koji želite.

No, nemojte da vas to obeshrabri. Velika je vjerojatnost da ćete isti takav naziv moći iskoristiti ako se odlučite za neku drugu ekstenziju. Do prije nekoliko godina, bilo je samo nekoliko globalnih domena, no zbog potrebe, uvedeno je mnoštvo novih. Tako danas lako možete pronaći i neku zanimljivu kombinaciju naziva i ekstenzije.

Registracija nacionalne domene
Registracija nacionalne domene najbolja je opcija ako planirate web stranice kojima se želite plasirati na hrvatskom internetskoj sceni.

Nacionalna varijanta za hrvatski internetski prostor

Registracija nacionalne domene najbolja je opcija ako planirate web stranice kojima se želite plasirati na hrvatskom internetskoj sceni. Riječ je o onoj ekstenzije .hr. Zbog organizacije koja stoji iz nje, mnogi je nazivaju i Carnet domena. Možete birati između dvije vrste: 

  • Besplatne
  • Naplatne

Besplatna varijanta ima određene restrikcije i nećete moći koristiti proizvoljan naziv, već ćete se morati pridržavati određenih pravila. Također, možete registrirati samo jednu takvu. Tražite li bolje rješenje, onda se ipak odlučite za registraciju naplatne Carnet domene. Ona je gotovo identična klasičnim globalnim, s time da ćete ovdje dobiti .hr esktenziju zbog koje ćete se moći bolje probiti na hrvatskom tržištu. Isto tako, odlično se može povezati s nekim SSL certifikatom za višu razinu zaštite.

Postupak registracije domene na internetu

Sami postupak registracije domene na internetu sastoji se od nekoliko koraka. Kao što je već ranije navedeno, postupak je gotovo isti, bez obzira jeste li se odlučili za domaću ili stranu tvrtku. Ovo su koraci od čega se cijeli postupak sastoji:

  1. Unos željenog naziva i ekstenzije 
  2. Provjera – s obzirom da može postojati samo jedna potpuno ista domena (isti naziv i ekstenzija), sustav je mora prvo provjeriti
  3. Ako su željeni naziv i ekstenzija slobodni, možete nastaviti s postupkom registracije nakon kojeg ćete u svega nekoliko klikova dovršiti postupak (potrebno je još unijeti osobne podatke, platne podatke i sl.)
  4. Ako željeni naziv i ekstenzija nisu slobodni, sustav će vam ponuditi određene prijedloge mogućih naziva i ekstenzije – možete ih prihvatiti ili krenuti ispočetka s nekim novim idejama
Internetski SSL certifikat
Internetski SSL certifikat može dobiti samo ona web stranica koja je prošla određene sigurnosne provjere.

SSL certifikat štiti posjetitelje web stranica

Svi oni koji imaju web stranice koje zahtijevaju određeni oblik interakcije između poslužitelja i korisnika, primjerice razmjenu osobnih i platnih podataka, morali bi razmisliti o nekom sustavu zaštite. Ta zaštita trebala bi spriječiti zlonamjernog korisnika da presretne te podatke i dođe do njih. Iako postoje razni načini za to, kao jedan od popularnijih pokazao se SSL certifikat za web stranice koji može zaustaviti dosta pokušaja presretanja podataka.

Internetski SSL certifikat može dobiti samo ona web stranica koja je prošla određene sigurnosne provjere. Što su te provjere kompleksnije, to je i SSL certifikat skuplji, ali je i razina zaštite veća. No, čak i web stranice koje imaju onaj najosnovniji oblik zaštite u obliku SSL certifikata bolje su od onih koje nemaju niti jedan. On je vrlo bitan kod web trgovina koje svakodnevno vrše brojne transakcije između korisnika i poslužitelja pa pri posjetu web trgovinama, pa je dobro provjeriti imaju li ga.