Registracija domene za kreiranje web stranice

Odlučili ste se pokrenuti web stranicu, no ne znate od kuda da krenete? Onda je ovaj tekst upravo za vas. Upoznati ćemo Vas sa svim bitnim stvarima koje morate znati prije kreiranja web stranice i sa svim koracima potrebnim za njeno objavljivanje online. Prvi korak je svakako registracija domene, a osim nje potreban je i web hosting i SSL certifikat za većinu web stranica. Nastavite čitati i saznajte više detalja o svemu!

Internet domena je glavni dio web stranice

Bez domene web stranica ne postoji, te je ona ujedno i glavni dio svake web stranice. Ona predstavlja njenu prepoznatljivost i njeno ime, te prema domeni razlikujemo sve internet stranice. One su unikatne i registracija domene se obavlja na period od minimum jedne godine. Domena na internetu sastoji se od dva dijela. Prvi dio sami birate i on predstavlja glavni dio domene, dok je drugi dio ekstenzija. Postoje razne ekstenzije, a najpoznatije su .com, .net ili neke nacionalne domene poput HR domene ili RS domene. U slučaju da je neka ekstenzija domene zauzeta, možete provjeriti da li je neka druga ekstenzija s tom riječju slobodna. Provjera domene može se napraviti na svakom registru gdje se obavlja registracija domene, a otkriti će Vam koje su ekstenzije domena slobodne za glavni dio koji ste odabrali. 

Web hosting je neophodan

Još jedna stvar koja Vam je potrebna da bi Vaš web sajt bio online je web hosting. On je server na kojem se nalazi cijela Vaša web stranica i mjesto na koje vodi Vaša domena. Za razliku od domena, koje nemaju razlike već se isključivo razlikuju zbog naziva, o web hostingu ovisi kakve će performanse postizati Vaša web stranica. Kod jeftinijih paketa limitirani ste na određeni broj posjetitelja, web stranice neće u istom trenutku moći primiti veliki broj korisnika, te nećete imati puno prostora za postavljanje sadržaja na web stranicu. Nešto skuplji hosting paket omogućit će Vam bolje performanse, no ovisno o web stranici morate se odlučiti koji Vam je paket najoptimalniji. Nema smisla plaćati najskuplji hosting paket za web stranicu koja ima malo posjetitelja i na kojoj nema previše sadržaja. Sada kada smo Vas upoznali s nekim osnovnim koracima, vrijeme je da se posvetimo glavnoj temi ovog teksta, a to je registracija domene.

Provjera i registracija domene

Prilikom kreiranja web stranice morate znati o čemu će ona biti, te prema tome odabrati prikladno ime domene. Prvi korak nakon što ste smislili domenu je provjera domene, koja će Vam otkriti za koje je ekstenzije taj glavni dio slobodan. U slučaju da nije slobodan ni za jednu ekstenziju koja Vas zanima, tada morate odabrati neko drugo ime domene. Kada konačno pronađete slobodnu domenu, sljedeći korak je registracija domene. Jednostavno dodajte željenu domenu u košaricu i uplatite novac. Odmah nakon što uplatite novac domena je dostupna za korištenje i trebate je povezati s web hostingom, te će Vaša web stranica biti online. Nemojte žuriti prilikom odabira domene, jer je ona glavni reprezent Vaše web stranice. Mijenjanje domene nije čest slučaj u praksi, već se na određenoj domeni gradi kredibilitet web stranice i bitno ju je zadržati i ne mijenjati. Stoga se pobrinite da odaberete kvalitetnu domenu, koja će Vam biti korisna dugi niz godina.

SSL certifikat za web trgovina

Još je jedna stvar veoma bitna kod kreiranja web stranica. U slučaju da Vaša web stranica sadrži forme u koje korisnici upisuju privatne i povjerljive podatke, neophodno je da domena ima SSL certifikat. To je certifikat koji kriptira sve podatke koji se šalju između posjetitelja i web stranice, te tako onemogućava njihovu krađu i zloupotrebu. On korisnicima Vaše web stranice daje sigurnost, a ima li web stranica ili ne SSL certifikat, možete prepoznati po lokotu lijevo od domene u address baru od browsera. Postoje razne vrste SSL certifikata, od onih koji štite samo jednu domenu, do onih koji mogu štititi više poddomena. Također, ovisno o vrsti – razlika je i u razini zaštite. Najobičniji SSL certifikat dobiva se provjerom vlasništva domene, dok se kod onih nešto skupljih provjerava i cijela tvrtka.

Na web stranici Domovanje.com možete obaviti kupnju svih stvari koje su Vam potrebne za izradu web stranice, od domene, do hostinga i SSL certifikata. Dugogodišnje iskustvo i kvalitetni proizvodi učinili su ih jednim od najpouzdanijih poslužitelja i zasigurno nećete pogriješiti njihovim odabirom.